Czy poranna filiżanka kawy może chronić przed nowotworami? Wyniki metaanalizy, które zostały opublikowane w czasopiśmie „CANCER” wskazują, że picie kawy, a także herbaty, może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów głowy i szyi. Szczególne korzyści obserwuje się przy spożyciu więcej niż 4 filiżanek kawy dziennie. Przyjrzyjmy się bliżej wynikom badań i ich znaczeniu dla zdrowia.
Nowotwory głowy i szyi – rosnący problem
Nowotwory głowy i szyi to siódma najczęściej występująca kategoria nowotworów na świecie. Liczba zachorowań rośnie szczególnie w krajach o niskich i średnich dochodach, co podkreśla wagę działań profilaktycznych i edukacyjnych. W badaniu uwzględniono dane od 9548 pacjentów z tymi nowotworami oraz grupy kontrolnej liczącej 15 783 osoby bez choroby.
Kawa – sojusznik w walce z nowotworami
Picie kawy, zarówno z kofeiną, jak i bezkofeinowej, wiązało się z niższym ryzykiem wystąpienia nowotworów głowy i szyi. Analiza wyników wykazała, że:
- Więcej niż 4 filiżanki kawy z kofeiną dziennie zmniejsza ryzyko nowotworów głowy i szyi o 17%.
- Ryzyko raka jamy ustnej spada o 30%.
- Ryzyko raka gardła zmniejsza się o 22%.
- Picie 3-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko raka dolnej części gardła aż o 41%.
- Kawa bezkofeinowa obniża ryzyko raka jamy ustnej o 25%.
Chociaż istniały wcześniejsze badania dotyczące spożycia kawy i zmniejszonego ryzyka nowotworów, to nowe badanie podkreśliło ich różne skutki w różnych podkategoriach nowotworów głowy i szyi
– powiedziała dr Yuan-Chin Amy Lee z Huntsman Cancer Institute.
Herbata – korzyści i pułapki
Herbata również wykazuje działanie ochronne w pewnych przypadkach:
- Picie herbaty zmniejsza ryzyko raka dolnej części gardła o 29%.
- Już jedna filiżanka herbaty dziennie obniża ryzyko raka głowy i szyi o 9% oraz raka dolnej części gardła o 27%.
Jednak nadmiar herbaty może działać odwrotnie. Picie więcej niż jednej filiżanki dziennie wiązało się z 38% wyższym ryzykiem raka krtani.
Nawyki związane z kawą i herbatą są dość złożone, a te wyniki potwierdzają potrzebę większej ilości danych i dalszych badań
– dodała dr Lee.
Dlaczego kawa i herbata mogą chronić przed nowotworami?
Kawa i herbata zawierają wiele bioaktywnych związków, takich jak polifenole, przeciwutleniacze czy związki fenolowe, które mogą działać ochronnie na komórki organizmu. Ich właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne mogą przeciwdziałać procesom prowadzącym do rozwoju nowotworów.
Badania nad wpływem kawy i herbaty na ryzyko nowotworów głowy i szyi otwierają nowe perspektywy w profilaktyce zdrowotnej. Choć wyniki są obiecujące, konieczne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć mechanizmy działania tych napojów oraz ich wpływ na różne typy nowotworów. Regularne picie kawy i umiarkowana konsumpcja herbaty mogą jednak stanowić element zdrowego stylu życia i działać ochronnie.
Źródło:
- PAP