Służby sanitarne i weterynaryjne kontynuują wzmożony nadzór epidemiologiczny w związku z podejrzeniami choroby Haff nad Zalewem Wiślanym. Nowy komunikat z 2 czerwca 2025 r. informuje, że nie stwierdzono nowych przypadków, ale monitoring trwa.
Z tego artykułu dowiesz się…
- Jakie działania podjęły służby sanitarne i weterynaryjne po zgłoszeniach podejrzenia choroby Haff.
- Czy ryby z Zalewu Wiślanego są obecnie bezpieczne do spożycia.
- Jakie objawy mogą sugerować wystąpienie choroby Haff.
- Co zalecają GIS i wojewodowie osobom spożywającym ryby z regionu.
Zaktualizowany komunikat służb sanitarnych i weterynaryjnych
Wspólny komunikat opublikowany 2 czerwca przez wojewodów pomorskiego i warmińsko-mazurskiego oraz szereg inspekcji państwowych podkreśla, że sytuacja jest stabilna. Od ostatniego zgłoszenia nie odnotowano nowych przypadków podejrzenia choroby Haff.
Trwa natomiast analiza toksykologiczna próbek ryb poławianych w Zalewie Wiślanym. Do czasu uzyskania wyników zalecono spożywanie lokalnych ryb w umiarkowanych ilościach.
Wzmożony nadzór i działania profilaktyczne
Państwowa Inspekcja Sanitarna, pod nadzorem GIS, wdrożyła intensywny nadzór epidemiologiczny. Informacje o chorobie oraz procedurze postępowania przekazano do podmiotów leczniczych w całym kraju. W razie wystąpienia bólu mięśni i ciemnego zabarwienia moczu po spożyciu ryb zalecono niezwłoczny kontakt z lekarzem.
Przypadki podejrzeń z maja
W maju w powiecie nowodworskim odnotowano pięć przypadków podejrzenia choroby Haff po spożyciu znacznych ilości ryb dennych złowionych w Zalewie Wiślanym. W odpowiedzi uruchomiono działania kontrolne oraz wydano zalecenie ograniczenia konsumpcji lokalnych ryb do końca maja.
Zalew Wiślany – ryby bez przeciwwskazań, ale z umiarem
Na obecnym etapie nie ma przeciwwskazań do spożywania ryb z Zalewu Wiślanego. Mimo to służby rekomendują rozwagę i ograniczenie spożycia do umiarkowanych ilości, do czasu zakończenia badań laboratoryjnych.
Główne wnioski
- Nie odnotowano nowych przypadków podejrzenia choroby Haff.
- Trwa monitoring epidemiologiczny oraz badania toksykologiczne ryb poławianych w Zalewie Wiślanym.
- Nie ma przeciwwskazań do spożycia ryb z Zalewu, ale zalecana jest umiarkowana konsumpcja.
- W razie objawów takich jak ból mięśni czy ciemny mocz po spożyciu ryb, zalecany jest szybki kontakt z lekarzem.
Źródło:
- gov.pl