Strona głównaBadaniaStany zapalne wywołane przez ultra-przetworzoną żywność zwiększają ryzyko raka jelita grubego

Stany zapalne wywołane przez ultra-przetworzoną żywność zwiększają ryzyko raka jelita grubego

Aktualizacja 10-01-2025 01:00

Udostępnij

Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem na świecie i stanowią drugą najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Naukowcy odkryli, że dieta bogata w ultra-przetworzoną żywność, pełną niezdrowych tłuszczów, może nasilać przewlekłe stany zapalne w organizmie, osłabiając układ odpornościowy i sprzyjając rozwojowi raka. Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców pod kierownictwem prof. Timothy’ego Yeatmana z Uniwersytetu Południowej Florydy ujawnia nowe mechanizmy powstawania tego rodzaju nowotworu i podkreśla znaczenie zdrowego odżywiania w jego prewencji.

Rak jelita grubego – poważny problem zdrowotny

Rak jelita grubego to trzeci najczęstszy nowotwór na świecie, dotykający głównie osoby powyżej 50. roku życia, choć coraz częściej diagnozowany jest także u młodszych pacjentów. Choroba ta jest określana przez prof. Timothy’ego Yeatmana jako „przewlekła rana, która się nie goi”. Stan zapalny w organizmie, nasilany przez niezdrową dietę, jest jednym z kluczowych czynników przyczyniających się do powstawania nowotworu.

Jeśli twoje ciało żywi się codziennie ultra-przetworzoną żywnością, jego zdolność do gojenia rany maleje z powodu stanu zapalnego i tłumienia układu odpornościowego, co ostatecznie pozwala na rozwój raka

– podkreśla prof. Yeatman.



Jak przeprowadzono badanie?

Zespół naukowców przebadał tkanki nowotworowe pobrane z jelita grubego od 81 pacjentów oraz porównał je z tkankami zdrowych osób w tym samym wieku i tej samej płci. W badaniach wykorzystano zaawansowaną technologię analityczną – chromatografię cieczową połączoną z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS).

Wyniki pokazały, że w guzach rakowych znajdowały się znaczne ilości lipidów wywołujących stany zapalne, zwłaszcza tych pochodzących z kwasu arachidonowego (AA). Jednocześnie brakowało substancji odpowiedzialnych za łagodzenie stanów zapalnych i wspieranie procesów gojenia.

Związek ultra-przetworzonej żywności z rakiem

Ultra-przetworzona żywność, bogata w tłuszcze trans i inne niezdrowe składniki, przyczynia się do przewlekłych stanów zapalnych. Naukowcy odkryli, że te stany zapalne nie tylko pogarszają funkcjonowanie układu odpornościowego, ale także tworzą sprzyjające środowisko dla rozwoju nowotworów.

Układ odpornościowy człowieka może być niezwykle silny i drastycznie wpływać na mikrośrodowisko guza, co jest świetne, jeśli jest odpowiednio wykorzystany dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale nie, jeśli jest tłumiony przez zapalne lipidy z przetworzonej żywności

– wyjaśnia prof. Yeatman.

Znaczenie zdrowej diety

Eksperci podkreślają, że odpowiednia dieta bogata w zdrowe, nieprzetworzone produkty, takie jak te zawierające kwasy omega-3 i pochodne oleju rybiego, może zmniejszyć przewlekły stan zapalny. Dzięki temu organizm zyskuje lepsze szanse na walkę z nowotworami.

Dzięki odpowiedniej diecie organizm zyskuje szansę na skuteczniejszą walkę z nowotworem, a badanie to może otworzyć drogę do podobnych terapii dla innych typów guzów w przyszłości

– dodaje prof. Yeatman.

Źródło:

  • zwrotnikraka.pl
  • sciencealert.com
  • politykazdrowotna.com
Redakcja Alert Medyczny
Redakcja Alert Medyczny
Alert Medyczny to źródło najświeższych informacji i fachowych analiz, stworzone z myślą o profesjonalistach działających w branży medycznej i farmaceutycznej.

Ważne tematy

Trzymaj rękę na pulsie. Zapisz się na newsletter.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Więcej aktualności