Strona głównaBadaniaMniej cukru w okresie płodowym i dzieciństwie to niższe ryzyko chorób przewlekłych

Mniej cukru w okresie płodowym i dzieciństwie to niższe ryzyko chorób przewlekłych

Aktualizacja 18-11-2024 09:36

Udostępnij

Wyniki najnowszego badania opublikowanego w Science wykazują, że dieta uboga w cukier w okresie płodowym i pierwszych dwóch latach życia znacząco zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca typu 2 i nadciśnienie. Naukowcy z McGill University i University of California w Berkeley dowodzą, że wczesne ograniczenie cukru może mieć długofalowe, korzystne skutki zdrowotne.

Znaczenie pierwszego tysiąca dni życia

Badacze zwracają uwagę na pierwsze tysiąc dni po poczęciu, które mają kluczowe znaczenie dla przyszłego zdrowia. W okresie tym dzieci, których dieta była uboga w cukier, miały nawet do 35% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i do 20% mniejsze ryzyko nadciśnienia w dorosłym życiu. Odkrycie to oparte jest na „niezamierzonym eksperymencie naturalnym” podczas II wojny światowej, kiedy to w Wielkiej Brytanii wprowadzono racjonowanie cukru.

„Eksperyment naturalny” – racjonowanie cukru w czasach wojny

Badanie wykorzystało sytuację z lat 1942-1953, kiedy to brytyjska ludność miała ograniczony dostęp do cukru i słodyczy. Jak wyjaśnia główna autorka badania dr Tadeja Gracner:

Badanie długoterminowego wpływu cukru dodanego na zdrowie jest trudne, ponieważ niełatwo znaleźć sytuacje, w których ludzie są losowo narażeni na jakieś warunki żywieniowe na wczesnym etapie życia, a do tego możemy śledzić ich losy przez 50-60 lat. Wprowadzenie racjonowania żywności w czasie wojny, a potem nagłe zakończenie go, dostarczyło nam środowiska eksperymentalnego, które pozwoliło te problemy przezwyciężyć.

Umożliwiło to porównanie dwóch grup ludzi – tych, którzy we wczesnym życiu mieli ograniczony dostęp do cukru, oraz tych, którzy urodzili się po zakończeniu racjonowania.

Wpływ ograniczenia cukru na ryzyko cukrzycy i nadciśnienia

Wyniki badań potwierdziły, że osoby, których dieta we wczesnym życiu była uboga w cukier, miały nie tylko niższe ryzyko rozwoju cukrzycy i nadciśnienia, ale także choroby te występowały u nich później, jeśli się pojawiły. Jak podkreślają podkreślają badacze -ograniczenie cukru w diecie matki podczas ciąży oraz w diecie dziecka po narodzinach zwiększa ochronę zdrowotną.

Długofalowe korzyści zdrowotne i społeczne

Przy czym znaczenie wyników badań wykracza poza jednostkowe korzyści zdrowotne. Ograniczenie cukru może bowiem nie tylko obniżyć koszty opieki zdrowotnej, ale również wydłużyć oczekiwaną długość życia i poprawić jego jakość. Koszt leczenia cukrzycy to około 12 tysięcy dolarów rocznie na jedną osobę, a choroba ta często skraca życie. Im wcześniej dochodzi do jej rozwoju, tym większe są koszty i negatywne skutki zdrowotne.

Zagrożenie związane z wysokim spożyciem cukru wśród dzieci

Wyniki badania są szczególnie istotne w kontekście współczesnych nawyków żywieniowych dzieci. Eksperci podkreślają, że poziom spożycia cukru wśród dzieci i niemowląt rośnie, co wiąże się z intensywnym marketingiem słodzonych produktów. Jak podsumowuje kolejna współautorka badania dr Claire Boone:

Rodzice potrzebują informacji o tym, jakie to niesie konsekwencje, a nasze badanie dostarcza ważnych dowodów przyczynowych na to, że ograniczenie dodanego cukru we wczesnym okresie życia jest dużym krokiem w kierunku poprawy zdrowia w ciągu całego życia. 

Niezbędne kroki dla zdrowej przyszłości

Badacze apelują o odpowiedzialność ze strony przemysłu spożywczego i wprowadzenie regulacji dotyczących produktów przeznaczonych dla dzieci. Jak podkreślają autorzy badania: 

Powinniśmy go traktować jak wyroby tytoniowe i pociągać firmy spożywcze do odpowiedzialności. Trzeba żądać od nich reformułowania żywności dla niemowląt, aby zawierała zdrowsze opcje, oraz uregulować marketing i opodatkować słodką żywność przeznaczoną dla dzieci.

Badania nad ograniczeniem cukru we wczesnym okresie życia wskazują na znaczące korzyści zdrowotne. Zmniejszenie spożycia cukru w okresie płodowym i dzieciństwie może przyczynić się do ograniczenia ryzyka przewlekłych chorób, co w dłuższej perspektywie przekłada się na wyższą jakość życia oraz niższe koszty leczenia chorób cywilizacyjnych.

Źródła:

  • https://www.science.org/doi/10.1126/science.adn5421
  • naukawpolsce.pl

Ważne tematy

Trzymaj rękę na pulsie. Zapisz się na newsletter.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Więcej aktualności